Жилін відмивав розграбовані гроші з банкоматів, - ЗМІ

Лідер терористичного угруповання "Оплот" Євген Жилін займався "відмивним" бізнесом, надаючи російським та українським тіньовим структурам послуги з легалізації чорного налу

Про це повідомляє "Новая газета".

У 2014 році у розпал конфлікту на Донбасі Жилін переїхав до Москви, але зв'язків з українським Сходом не втратив. Ще до війни на Донбасі він займався "відмивним" бізнесом. Після захоплення території Донецької і Луганської областей сепаратисти отримали доступ до місцевих сховищ Нацбанку України.

Перебуваючи у Москві, Жилін допомагав соратникам у боротьбі за "руській мір" переводити та конвертувати кошти, обліковані у цих сховищах. Окрім цього, Жилін надавав послуги з легалізації грошей, викрадених з банкоматів та сховищ приватних банків Донбасу.

За словами джерел, у найбільш напружений для Донбасу період весни–літа 2014 року через нього могли проходити "сотні мільйонів гривень щомісячно".

Нинішній глава "ДНР", а тоді підлеглий Жиліна Олександр Захарченко, входив до кола основних учасників відмивного бізнесу. Втім, після закріплення Захарченка на посаді лідера "ДНР", між підлеглим та начальником почалися протиріччя.

Засновник "Оплоту" попросив голову "ДНР" підшукати йому "пост та ділянку у Донецьку". Захарченко спочатку начебто обіцяв, а потім вирішив просто кинути свого боса.

Основна версія вбивства, яку розглядають ті, хто знав Жиліна, – "бізнес-конфлікт" з кимось з учасників відмивального ланцюжка.