Людству загрожує новий Чорнобиль, - учені

Група вчених, які представляють Університет Сассекса (Велика Британія) і Вищу технічну школу Цюріха (Швейцарія), прийшла до висновку, що незабаром людство може зіткнутися з новими аваріями на АЕС

Відповідна інформація оприлюднена на сайті Wiley Online Library.

Висновки були отримані на основі аналізу величезної кількості матеріалів. Фахівці працювали з доповідями, науковими статтями, прес-релізами, офіційними документами і газетними нотатками, присвяченими атомній енергетиці. Всього було детально розглянуто понад 200 ядерних аварій.

На думку вчених, з великими катастрофами, подібними до тієї, що сталася на Чорнобильській АЕС, людство може зіткнутися в майбутньому частіше одного-двох разів у 100 років. А менш драматичні інциденти, такі як аварія на АЕС Трі-Майл-Айленд (1979), будуть відбуватися кожні 10-20 років.

Дослідники також визначили збиток, який завдали аварії на АЕС в минулому. Методика підрахунку враховувала і людські життя - одне життя було умовно оцінене в $6 млн. Загальний збиток від аварій, що сталися на Чорнобильській АЕС і "Фукусіма-1", був оцінений в суму $425 млрд. Це приблизно в п'ять разів перевищує шкоду від усіх інших аварій на АЕС разом узятих.

За міжнародною шкалою ядерних подій (INES) ядерні та радіологічні аварії та інциденти класифікуються сім'ю рівнями. Найвищий - сьомий - експерти дали Чорнобильській катастрофи й аварії на АЕС "Фукусіма-1". Киштимській аварії 1957 року присвоєно шостий рівень, а інциденту на АЕС Трі-Майл-Айленд - п'ятий.

Самі вчені говорять, що зусиль, які вживаються нині із забезпечення безпеки на АЕС, недостатньо. На думку фахівців, потрібно, зокрема, удосконалити технології створення ядерних реакторів.