Княжицький детально розповів про закон держпідтримки кінематографії

З прийняттям закону про держпідтримку кінематографії, вперше в Україні з'явилася відповідальність за кінопіратство

Про це розповів в ефірі Еспресо.TV голова профільного комітету з питань культури та духовності, народний депутат Микола Княжицький.

За його словами, закон, який сьогодні приняли, історичний для України, оскільки стосується дуже багатьох аспектів.

"По-перше, фіксована сума коштів з державного бюджету, яка має йти на підтримку українського кінематографу. Виписаний механізм, яким чином кінематограф буде підтримуватися і як незалежна комісія виділятиме кошти, щоб не було зловживань", - наголосив нардеп.

Він додав, що вперше забороняється піратство і вводиться відповідальність за піратство в контексті аудіо- та візуальних творів.

Також він прокоментував інформацію, що до цього з'явилася у ЗМІ, про фінансування фільмів за рахунок лотерей.

"Можливість фінансування за рахунок лотерей залишилась, але механізм цього не прописаний, оскільки це робитиметься на підставі інших законів. Коли азартні ігри будуть легалізуватися, то частина оподаткування буде йти на кіно. Поки що цього немає", - резюмував Княжицький.

Також він прокоментував невелику підримку закону в парламенті, а саме голоси лише 230 депутатів.

"У законі є декілька революційних моментів, зокрема, боротьба з піратством. Тому що вперше вказана відповідальність піратів. Звісно, такий закон матиме величезний опір, тому що це величезні тіньові кошти, які крутяться навколо піратських послуг. Фактично, закон дозволить це зупинити", - зробив висновок нардеп.