Куріння може змінювати ДНК, - вчені

Учені з Гарвардської школи медицини з'ясували, що куріння порушує структуру ДНК і частина порушень залишається навіть після того, як людина відмовляється від нікотину

Про це повідомляє NBC News.

Дослідники визначили, що куріння впливає на процес метилування - зміни молекули ДНК, що може придушити активність генів або вплинути на їхні функції. Такі збої часто призводять до раку, серцевих захворювань і інших серйозних проблем зі здоров'ям. Наслідки куріння можуть позначатися на молекулярні механізми протягом більш ніж 30 років, говориться в статті.

Вчені вивчили зразки крові 16 тисяч осіб, які раніше брали участь у різних дослідженнях. З'ясувалося, що у курців змінився процес метилування, і це впливало більш ніж на сім тисяч генів, тобто третину всіх людських генів, відомих науці.

Якщо людина позбавлялася шкідливої звички, більшість генних змін приходило в норму приблизно через п'ять років. Але зміни в 19 генах, не пройшли і за 30 років.

Щорічно в світі від захворювань, спровокованих курінням (раку, хвороб серця і легенів), вмирають понад шість мільйонів людей.