Рада ухвалила закон про держпідтримку кінематографії

Верховна Рада ухвалила закон про державну підтримку кінематографії

Про це повідомляє Еспресо.TV.

За Закон "Про державну підтримку кінематографії в Україні (№3081-д)" проголосували "за" - 230 нардепів, "проти" - 1.

Законопроект передбачає державне забезпечення і стимуляцію виробництва, поширення, популяризації та демонстрації національних фільмів у кіно-, відеомережі, на телебаченні, в мережі Інтернет.

Згідно з текстом закону, він визначає "засади державної підтримки кінематографії в Україні, що має на меті створення сприятливих умов для розвитку кіновиробництва, встановлення прозорих процедур здійснення фінансування державою проектів у сфері кінематографії".

Кінематографія визнається сферою культури, яка підтримується державою.

Зокрема, у статті 6 закону вказуються, що така підтримка здійснюється за рахунок коштів Державного фонду підтримки кінематографії України, управління яким здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кінематографії.

Цей орган є головним розпорядником коштів Фонду та розпоряджається ними виключно на підставі рішень Ради з державної підтримки кінематографії, яка складається з 9 осіб, що призначаються строком на 2 роки.

Держфонд підтримки кіно поповнюється, зокрема, за рахунок коштів виділених із загального фонду держбюджету у розмірі не менше 0,2 відсотка видатків.

Держпідтримка, згідно із законом, може здійснюватися як у вигляді держзакупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для виробництва фільмів, так і у вигляді субсидії.

Метою ухвалення законопроекту є створення більш сприятливих умов для виробництва кінопродукції та розвитку галузі кінематографії в цілому.

Запропоновані законопроектом новели мають створити ефективну систему державного протекціонізму у сфері кінематографії та призвести до:

- збільшення обсягу вироблених в Україні фільмів, в тому числі національних фільмів та їх трансляції на телеканалах України;

- збільшення частки українських фільмів в касових зборах України з сьогоднішніх 2,5% до 25%;

- збільшення частки українських фільмів та серіалів в ефірі загальнонаціональних телеканалів у 3 рази;

- розвитку сучасної інфраструктури для виробництва та розповсюдження кіно і серіалів з метою створення конкурентоздатного, у тому числі і на зовнішніх ринках, українського продукту, а також задля залучення іноземних виробників контенту (витрати яких на території України щонайменше можуть скласти 100 млн. USD, тобто, як мінімум, майже 2,5 мільярди гривень за найближчі 5 років);

- залучення інвестицій та розвитку інфраструктури кіновиробництва;

- посилення захисту інтелектуальної власності та боротьби з піратством у відповідній сфері;

- збільшення кількості робочих місць та податкових надходжень до бюджету - як за рахунок власне галузі кіновиробництва, так і за рахунок усіх суміжних галузей (туризм, сфера послуг, театральна сфера, освіта, реклама, тощо);

- позиціонування України у світі як сучасної цивілізованої країни і популярного туристичного напрямку.

Ініціаторами законопроекту є нардепи: Микола Княжицький, Ірина Подоляк, Віктор Єленський, Сергій Тарута.