Після приватизації "Укрспирту" горілчаним компаніям буде невигідно працювати "втемну", – глава МінАгро Кутовий

Міністр аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий має намір до кінця року передати ДП "Укрспирт" Фонду державного майна для подальшої приватизації

 Про це він сказав в інтерв'ю інтернет-виданню "Главком".

"Я прийшов сюди зробити видимі речі. І їх не багато. У рамках стратегії "3 + 5" я визначив три базиси: питання земельної реформи, питання державної підтримки, про що ми говорили, і питання ефективності та приватизації. Перш за все, приватизації такої компанії як "Укрспирт". Хочу до кінця року передати її Фонду держмайна", – сказав він.
У той же час, за словами міністра, для цього потрібно, щоб Верховна Рада проголосувала відповідний закон, який МінАгро вже підготувало, – про особливості приватизації у спиртовій галузі.

"Ми вже отримали зауваження (до законопроекту – ред.) Від Мінекономіки, Фонду держмайна. Цього тижня вони будуть оброблені. І, сподіваюся, на початку наступного місяця зможемо винести це на Кабмін, щоб до середини жовтня все фіналізувати. Поки неузгодженість позицій полягає в тому, що міністерство вважає, що всі заводи повинні бути виставлені одночасно на приватизацію, а Фонд держмайна пропонує продавати поштучно. На мою думку, це не правильно і не прискорює процес приватизації", – пояснив він.

Тарас Кутовий упевнений, що приватизація підприємств, що входять в "Укрспирт", дозволить зменшити обсяги "тіньового" ринку спирту.

"Мене часто запитують: ось, ви боретеся з лівим спиртом, а де гарантія, що завтра, коли ці заводи будуть приватизовані, вони так само не почнуть лити лівий спирт? Пояснюю: їм є, що втрачати. ​​Умовно, сьогодні у директора заводу, який керує держпідприємством, є план на крайній випадок: "чемодан - вокзал – Росія". Тільки-но він зрозумів, що біда – все, вже десь сидить на Чорному морі на відібраній у нас землі. А уявіть горілчану компанію, у якої бренд, дистрибуція, і яку викривають у тому, що вона ллє щось "чорне". Не будуть відомі бренди ризикувати. З того, що я знаю, ключові гравці на ринку мінімально зловживають. Тому що бояться, що по ним можуть "вдарити" санкціями. А що таке вилетіти з полиць магазинів на три місяці? Потім ринок відвойовувати дуже важко", – пояснив він.

За оцінками міністра, від приватизації "Укрспирту" держава може отримати від 200 до 400 млн доларів.

"Я називаю діапазон – від 200 до 400 млн дол. Але там питання боргів. Треба ще розбиратися", – сказав Тарас Кутовий.

Як відомо, сьогодні в "Укрспирт" входить 41 завод з виробництва спирту, лікеро-горілчаної та іншої продукції із загальною річною потужністю 31,3 млн декалітрів. Крім того, ДП виступає як державна монополія у виробництві та реалізації спирту на внутрішньому і зовнішніх ринках.