За 3 роки офіційний імпорт книжок з Росії скоротився у 10 разів

З 2012 по 2015 рік імпорт книжкової продукції з Росії в Україну зменшився з 33 до майже 3,7 млн доларів

Про це під час години запитань до уряду у Верховній Раді заявив віце-прем'єр-міністр України з гуманітарних питань В'ячеслав Кириленко, повідомляє Еспресо.TV.

"Офіційна статистика, і це дуже цікаво, показує стабільне падіння імпорту російських книжок в Україну. От 2012 рік: імпортовано на 33 мільйони доларів, у 2013 році - 23 мільйони, 2014 рік - початок російської агресії - на 12 млн доларів імпорт із Росії книжок, 2015 рік - уже 3,7 мільйони доларів", - розказав Кириленко.

Він зазначив, що зараз, за оцінками асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, за вісім місяців цього року в Україну з Росії завезено книжок не більше ніж на 2 млн доларів.

"Але це офіційно, а велика проблема є в тому, що завозиться в "чорну". В "чорну" вже менше, бо митні органи, Служба безпеки виявляють такі факти і припиняють їх. А от в "сіру", коли, по суті, приватні особи, здійснюючи насправді підприємницьку діяльність, завозять по півтонни книжок в одному мікроавтобусі - оцей "сірий" імпорт продовжує процвітати, і саме тут ховається ця антиукраїнська продукція, яка розпалює міжнаціональну ворожнечу, не визнає права на існування України, паплюжить наших бійців і добровольців і так далі", - наголосив віце-прем'єр.