Лідер українських євреїв назвав заяву президента Ізраїлю пережитком "совка"

Голова Асоціації єврейських організацій і громад України Йосип Зісельс не погоджується із заявою президента Ізраїлю Реувена Рівліна, що до вбивства євреїв були причетні ОУН та УПА

Про це він заявив, коментуючи заяву президента Ізраїлю на "Громадському радіо".

"Я не можу з ним погодитися. Він людина похилого віку. Він несе на собі стереотипи минулого, історіографію, яка на сьогодні не вважається об’єктивною. Він вихований на радянській історіографії. Ізраїль, принаймні старше покоління, досі живе під її впливом", - зазначив Зісельс.

Він нагадав, що багато молодих ізраїльтян стояли на Майдані під час Революції гідності. Також лідер українських євреїв заявив про відсутність доказів у влади Ізраїлю, які свідчили б про причетність Романа Шухевича до подібних злочинів.

"Я ще раз кажу, що місцеве населення співпрацювало з німцями у питанні винищення євреїв. І це треба засудити навіть через 75 років, це злочин проти людяності. Але не можна одягати стереотипні ярлики на ОУН і УПА, які боролися, в першу чергу, за незалежність України", - додав Зімельс.

Лідер українських євреїв віддав належне Роману Шухевичу та Степану Бандері та назвав їх героями для більшості українців.

Президент Ізраїлю Реувен Рівлін звинуватив українців і Організацію українських націоналістів (ОУН) у масових вбивствах і переслідуванні євреїв під час Другої світової війни.