НАТО допоможе Україні ліквідувати радіоактивний могильник на Житомирщині

Україна з кінця вересня цього року за фінансування НАТО почне ліквідацію могильника радіоактивних відходів на об'єкті "Вакуленчук" у Житомирській області

Про це під час брифінгу, присвяченому початку практичного виконання проекту, повідомив керівник секції Трастових фондів Агенції НАТО з підтримки та постачання доктор Фредерік Пежо, передає УНІАН.

Даний проект буде втілений у рамках реалізації проекту Трастового фонду НАТО із захоронення радіоактивних відходів з колишніх радянських військових об'єктів. Проект був ініційований Україною в 2010 році. 

"Цей запит полягав у проханні про надання допомоги у ліквідації територій, на яких розміщувалися радіоактивні об'єкти, що з'явилися там внаслідок військової діяльності", - сказав Пежо.

За його словами, перший етап проекту був розпочатий 1 січня і був направлений на обстеження й складання карти радіоактивного забруднення території. При цьому загальна сума проекту склала 950 тис. євро, з яких Україна вже отримала 848 тис. євро.

Як повідомив аташе з питань оборони посольства Німеччини в Україні полковник Норберт Несс, однією з цілей ліквідації могильника був ризик його використання для виготовлення радіоактивної зброї, так званих "брудних бомб".