Вчені навчили штучні кровоносні судини рости разом з організмом

Вчені з Міннесотського університету виростили штучні кровоносні судини з клітин шкіри ягнят

Про це повідомляє видання Nature Communications.

Метою дослідної групи було створити штучні судини, які могли б рости разом з організмом, в який були імплантовані. Досі це було можливо тільки при вирощуванні судин з клітин самого пацієнта, що вимагало часу і коштувало досить дорого.

У нових судинах немає живих клітин, тому їх можна буде запустити в масове виробництво і використовувати для будь-яких пацієнтів, а організм не буде намагатися їх відторгнути. Завдяки новій розробці дітям з вродженими вадами серця не доведеться протягом росту проходити через безліч операцій на відкритому серці, необхідних для заміни старих судин на відповідні за розміром.

Для створення "зростаючих" судин дослідники спочатку помістили взяті з овечої шкіри фібробласти - клітини сполучної тканини - в спеціальну трубку, а потім ввели поживні речовини в рідину, яка оточувала клітини, провокуючи їхнє зростання.

В результаті клітини сформували шар, що повторює форму трубки, при цьому оточивши себе запасами білків (у тому числі колагену, необхідного для подальшого розтягування). Далі вчені позбавилися від самих клітин, залишивши лише білковий "каркас".

Нові судини пересадили ягнятам. Після трансплантації білкову трубку наповнили власні клітини ягнят. Вчені спостерігали за піддослідними трохи більше року. За цей час ягнята зросли в 4-5 разів і не зазнали жодних негативних побічних ефектів від пересадки. Після цього дослідники витягли імплантати та оглянули їх. За час, що минув вони збільшилися в довжину і ширину в 1,5 рази і функціонували так само, як нормальні артерії у дорослих тварин.

Однак до експериментів на людях вчені поки не готові. Спершу вони збираються обговорити свою роботу з кардіологами та американським Управлінням із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів, щоб вирішити, які подальші лабораторні дослідження необхідно провести перед тим, як переходити до клінічних випробувань на людях. Також команда працює над створенням більш складних кровоносних судин, що включають клапани.