Вчені направили космічний апарат для зіткнення з кометою

Космічний апарат "Розетта" був направлений до поверхні комети Чурюмова-Герасименко, зіткнення з якою завершить місію, що тривала 12 років

Повідомляє Європейське космічне агентство.

Зіткнення з кометою має відбутися вдень 30 вересня.

"Розетта" слідувала за кометою протягом 6 млрд кілометрів. На її орбіті апарат знаходився протягом двох років. "Розетта" стала першим космічним апаратом, який зміг вийти на орбіту комети.

Апарат збирав рідкісні дані про небесне тіло, які в найближчі роки будуть досліджувати вчені. Ці дані допоможуть зрозуміти, як формуються комети, а також як вони випускають пил і газ у міру нагрівання Сонцем.

"Розетта" в 2014 році спустила на поверхню комети апарат "Філи" для збору проб грунту - це стало першою в світі подібною операцією.

"Розетта" зіткнеться з поверхнею комети на невеликій швидкості, але навряд чи зможе витримати удар.

Європейське космічне агентство вирішило закрити місію, оскільки комета, на орбіті якої знаходиться "Розетта", наближається до межі Сонячної системи. Космічний апарат працює на сонячних батареях, які не зможуть більше заряджатися.

Крім того, "Розетта", запущена в космос в 2004 році, знаходиться не в найкращому стані, оскільки піддавалася радіації і екстремальним температурам.