Вчений дослідив ймовірність існування позаземних цивілізацій

Дослідник проаналізував ймовірність появи позаземного розуму в спостережуваній частині Всесвіту

Висновки астрофізика Брайана Лакі, який представляє Прінстонський університет, оприлюднені на сайті arXiv.org

У центрі уваги фахівця виявилася ймовірність виникнення в спостережуваній частини Всесвіту позаземного розуму. Поява позаземної цивілізації, як випливає з роботи вченого, пов'язана з типом світила, масою планети і відстанню між екзопланетою і зіркою, а також з наявністю або відсутністю генетичного матеріалу, необхідного для виникнення життя.

Брайан Лакі застосував баєсовський висновок, в рамках якого свідоцтва і спостереження використовуються для того, щоб оновити або знову вивести ймовірність правильності гіпотези. Згідно з висновками астрофізика, ймовірність того, що в спостережуваній людством частині Всесвіту існує позаземний розум, становить 18%. На думку вченого, якщо параметри для виникнення розумного життя дотримані, то в залежності від комбінації шанс на появу позаземного розуму на екзопланеті коливається в межах 1,4-48%.

В теорії кордон спостережуваного людством Всесвіту доходить до самої космологічної сингулярності. Між тим на практиці межа спостережень - це реліктове випромінювання. Саме останнє (а якщо точніше, поверхня останнього розсіювання) є найбільш віддаленим з об'єктів Всесвіту, який може спостерігати сучасна наука.

Раніше Брайан Лакі вже робив спроби відповісти на питання щодо існування інопланетян. Не так давно, наприклад, учений прийшов до висновку, що у видимій частині Всесвіту не існує "позаземних імперій". Мова йде про цивілізації, які відповідають критеріям цивілізації третього типу за шкалою російського вченого Миколи Кардашева.

На думку Брайана Лакі, цивілізація третього типу буде джерелом неймовірно яскравого мікрохвильового випромінювання: температура останнього перевершить температуру реліктового випромінювання. На всій небесній карті астрофізик не зміг виявити нічого, що свідчило б на користь існування таких цивілізацій.