Вступили в силу зміни до Конституції в частині правосуддя

Прийняті Верховною Радою 2 червня зміни до Конституції в частині правосуддя вступили в силу

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Відповідно до проголосованих змін, скасовується 5-річний термін призначення суддів, і вони призначаються виключно безстроково. При цьому вони фактично позбавляються недоторканності, і можуть бути затримані правоохоронцями за підозрою в скоєнні тяжких або особливо тяжких злочинів.

У той же час скасовується можливість притягнення судді до відповідальності за винесення завідомо неправосудного рішення або за порушення присяги.

Також конституційні зміни передбачають реорганізацію Вищої ради юстиції до Вищої ради правосуддя.

Кількість членів ради збільшується на одного - до 21, але при цьому з його складу виключено міністра юстиції і генерального прокурора.

Вища рада правосуддя буде мати право усувати, переводити, звільняти суддів і подавати президенту подання на їх призначення.

Також рада матиме право давати згоду на затримання і арешт суддів.

Від Вищої кваліфікаційної комісії суддів до ВРП переходить право залучати суддів і прокурорів до дисциплінарної відповідальності.

Президент і Рада позбавляються права звільняти суддів, але у глави держави залишається право їх призначати.

Президента позбавлено права створювати суди і закріплено за парламентом повноваження по створенню, ліквідації та реорганізації судів.

Також передбачено позбавлення президента, парламенту і з'їзду суддів права звільняти суддів Конституційного Суду - суддя зможе бути звільнений тільки за рішенням не менше 2/3 складу КС.

Закон підвищує з 25 до 30 років мінімальний вік для заняття посади судді і при цьому вводить систему конкурсного відбору для призначення суддів.

Також документом збільшується термін повноважень генерального прокурора з 5 до 6 років, але забороняється йому займати цю посаду 2 терміни поспіль. У Конституції закріплюється, що прокуратура втрачає функцію нагляду і займається тільки поданням публічного обвинувачення в суді та процесуальним керівництвом досудовим розслідуванням.