Чому світова інтернет-інфраструктура стає "зеленою"

Кожен завантажений гігабайт даних "випиває" до 200 літрів прісної води

Про це повідомляє Tech Today.

За даними дослідників Імперського коледжу, вода використовується або для охолодження, або для вироблення електрики для роботи інтернет-інфраструктури. Оцінка дослідників у споживанні води – лише приблизна, точної цифри вони не знають. Утім, останнє не було їхнім завданням – науковці хотіли привернути увагу до проблеми.

"Це корисне попереднє дослідження, яке показує проблему, – говорить експерт Білл Томпсон. – Навряд чи вдасться змінити поведінку користувачів. Що потрібно – це змінити поведінку власників дата-центрів".

Представники Імперського коледжу, серед яких Кавех Мадані, кажуть, що з моменту публікації дослідження ситуація дещо покращилася.

"Facebook, Apple, Microsoft та Google втілили суттєві поліпшення в споживанні води, – каже він. – Вони інвестують у цю сферу, бо цінять водні ресурси. Вони також як ніхто розуміють репутаційні ризики. Якщо вони ігноруватимуть екологічні наслідки, це може зашкодити їхній репутації".

Однак з розвитком "хмар" та інтернет-сервісів потреба в дата-центрах зростає, як збільшується і їхній вплив на природу.

"Зростання сервісів вимагає додаткової енергії та охолодження, – каже Мадані. – Це означає більше екологічної шкоди, більше викидів вуглецю та споживання води. Необхідні суттєві технологічні покращення в цій сфері".

"Зелені" дані

Сьогодні технологічні компанії активно досліджують так звані "зелені" дата-центри. Такі установи можуть використовувати енергію з відновлюваних джерел, розміщуватися в галузях, де не потрібне штучне охолодження, та іншими способами зменшувати вплив на екологію.

Наприклад, Microsoft тестує підводні дата-центри, які використовують навколишню воду для охолодження. А дата-центр Facebook Lulea знаходиться в південній частині Арктичного кола, і він відкрився у 2013 році на Півночі Швеції з тієї ж причини. У цьому центрі працюють 150 осіб, і він повністю живиться від гідроелектростанції. Компанія також будує великий дата-центр в Ірландії площею 57 тис. квадратних метрів, який живитиме енергія вітру. А дата-центр Facebook у Грін Маунтін займає місце колишнього складу амуніції НАТО в норвезьких горах і використовує для охолодження воду з місцевого фіорду.

Apple та Google також рухаються в бік "зелених" даних. Перша заявляє, що всі її дата-центри живляться з відновлюваних джерел. А Google цього місяця оголосила, що шість її дата-центрів не створюють відходів.