Керівництво Запорізької АЕС не хоче залучати спеціалістів із сейсмології

Колегія Державної інспекції ядерного регулювання України продовжила на 10 років строк експлуатації енергоблоку №2 Запорізької атомної електростанції

Про це повідомляє Еспресо.TV.

19 лютого 2016 року строк попереднього дозволу скінчився. Наразі, в рамках підготовки установки до запуску, виконано 65 ремонтних та пуско-налагоджувальних робіт. Деякі з них заплановані на 2017 рік.

Наступного року підлягають продовженню термінів експлуатації енергоблоки №3 та 4 ВП ЗАЕС.

Проте робота 3-го та 4-го енергоблоків — поки під питанням. Керівництво АЕС відмовляється залучати кваліфікованих спеціалістів до виконання обов’язкових ліцензійних умов, а саме виконання кваліфікації обладнання на сейсмічні впливи, що є складною та науково ємкою роботою, що вимагає відповідної кваліфікації та наявності практичних навиків персоналу.

Ще влітку АЕС оголошувало торги на проведення сейсмічної кваліфікації, проте Антимонопольний комітет виявив значні порушення закону про закупівлі з боку ВП ЗАЕС та зобов’язав ВП ЗАЕС відмінити торги. Відтоді атомники вирішили впоратися самотужки.

"Моя позиція, мій принцип. Я в атомній енергетиці 38 років. Всі складні і важливі роботи повинні робити атомники самі. Не замовляти ці послуги. Тому моє завдання, як нинішнього генерального директора організувати 3, 4 блок із залученням всіх сил і засобів компанії", - заявив виконуючий обов'язки генерального директора ВП "Запорызька АЕС" Володимир Пишний.

Залишились питання, які разом з недавніми землетрусами 7 серпня та 24 вересня 2016 року стають актуальними для країни в цілому:

Чому ж при продовженні строків експлуатації боків №1 та 2 ВП ЗАЕС було необхідно залучати професіоналів з сейсмічної кваліфікації, а для блоків №3 та 4 виконають самостійно?

Чи позначаться ці самостійні роботи на якості виконання заходу, який має вагомий вплив на загальну оцінку безпеки експлуатації енергоблоків АЕС?