Нова технологія дозволить хірургам відчути дії робота під час операції

Дослідники з австралійського Університету Дікіна і Гарвардського університету розробили систему HeroSurg, яка забезпечить хірургів тактильними відчуттями під час проведення операцій за допомогою роботів

Про це повідомляється на сайті Університету Дікіна.

Нова система під назвою HeroSurg забезпечить хірургів зворотним зв'язком при проведенні інноваційних операцій за допомогою роботів. Крім технології забезпечення тактильних відчуттів нова система буде запобігати зайвим рухам роботів-хірургів, що зробить роботизовану хірургію більш безпечною і ефективною.

HeroSurg описується розробниками як тактильна система зворотного зв'язку для роботів-хірургів. Датчики, вбудовані в систему, дозволяють відчувати силу, з якою хірург впливає на робота, і своєчасно реагувати на небезпечні рухи його рук.

Фото: deakin.edu.au

Як заявляють творці HeroSurg, нова розробка дозволить доторкнутися до тканин пацієнтів на віртуальному рівні.

Нова система допоможе хірургам розрізняти жорсткість тканин, щоб визначати тип операбельних поверхонь і вид пухлин, що досі було неможливо зробити в рамках роботизованої хірургії.

Установка також включає в себе можливість отримання 3D-зображень місця операції у високому дозволі. Крім того, HeroSurg має модульну конструкцію, що дозволяє замінювати окремі деталі роботів у відповідності з майбутньою операцією.