Рада зобов'язала заводи оцінювати вплив промисловості на довкілля

Верховна Рада ухвалила законопроект "Про оцінку впливу на довкілля"

За відповідне рішення проголосували 259 нардепів, передає Еспресо.TV.

Закон встановлює основи оцінки впливу на навколишнє середовище в процесі прийняття рішень про здійснення господарської діяльності, з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів.

Згідно з текстом документа, мова йде про нафтопереробні заводи, ТЕС і ТЕЦ, атомні електростанції, металургійні і хімічні підприємства, аеропорти та на автомагістралі, звалища і сміттєпереробні заводи, підприємства з видобутку нафти і газу, нафтобази, тваринницькі комплекси і т.д.

Закон передбачає оцінку впливу потенційно небезпечних виробництв на довкілля, встановлення вимог до екологічності такого виробництва і обов'язкове інформування про це громадськості.

Зокрема, передбачено ведення Єдиного реєстру за оцінкою впливу на довкілля, а також встановлена ​​необхідність аналізу можливого негативного впливу на навколишнє середовище і здоров'я людини перед початком великомасштабних робіт.

Як наголошується в пояснювальній записці до документа, прийняття законопроекту забезпечить виконання Україною міжнародних зобов'язань у рамках Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті і Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються навколишнього середовища.