Рада просить світ ввести нові санкції проти Росії через заборону Меджлісу

Народні депутати підтримали проект постанови щодо звернення Верховної Ради до міжнародних організацій та парламентів іноземних держав щодо засудження заборони Росією Меджлісу

Відповідне рішення було ухвалене сьогодні під час засідання українського парламенту, повідомляє Еспресо.TV.

Цією постановою українські депутати звертаються до міжнародних організацій і парламентів іноземних держав із закликом розглянути можливість введення персональних санкцій проти так званих "суддів" так званого "Верховного Суду Республіки Крим" і суддів Верховного Суду Російської Федерації, які підтримали і підтримують рішення про визнання Меджлісу кримськотатарського народу "екстремістською організацією" і про заборону його діяльності.

Проект закону представив очільник Меджлісу Рефат Чубаров, який нагадав, як 26 квітня "суд" Криму визнав Меджліс екстремістською організацією. Через це активісти подали апеляцію до російського Верховного суду, який 29 вересня відхилив її та заборонив організацію.

"Ми хотіли продемонструвати всьому світові, що діалоги з Російською Федерацією там, де йде мова про права людини, є неефективними. Втім ми все ж подали апеляцію", - наголосив Чубаров.

Він також зазначив, що сьогодні зранку проводилися обшуки у будинках кримськотатарських активістів.

Чубаров також попросив додати до списку затриманих активістів Меджлісу прізвище Вадима Сірука, який не є етнічним кримським татарином, але допомагає організації і зараз знаходиться в сімферопольському СІЗО. 

Таким чином, 248 нардепів, які були присутні у залі, проголосували за звернення до світової спільноти через проблеми кримських татар на анексованому півострові.

"Зараз злочин робиться проти цілого народу, і весь цивілізований світ стане плече в плече на захист кримськотатрського народу", - наголосив очільник Верховної Ради Андрій Парубій.