Вчені знайшли докази існування "блукаючої" чорної діри

Астрономи за допомогою рентгенівської обсерваторії "Чандра" і телескопа XMM-Newton виявили свідоцтва існування надзвичайно яскравого джерела рентгенівського випромінювання

Про це повідомляє NASA

Це джерело знаходиться за межами своєї материнської галактики. Цей об'єкт може виявитися "блукаючою" чорною дірою, яка прийшла з малої галактики, поглиненої великою. 

На думку дослідників, надмасивні чорні діри, маса яких перевищує масу Сонця в 100 тисяч - 10 мільярдів разів, існують в центрі кожної галактики. Крім того, дослідникам відомо також про існування чорних дір середньої маси, чия маса перевищує сонячну в 10 тисяч - 100 тисяч разів.

Обидва типи чорних дір можуть бути виявлені за межами галактики в разі зіткнення або злиття з іншою галактикою, в центрі якої розташовується чорна діра більшої маси.

Тепер дослідникам вдалося виявити свідоцтва існування подібної "блукаючої" чорної діри, яка розташовується на краю галактики SDSS J141711.07 + 522540,8, що знаходиться на відстані 4,5 мільярдів років від Землі. На думку дослідників, маса цієї чорної діри перевищує масу Сонця приблизно в 100 тисяч разів.

На піку своєї яскравості XJ1417+52 в 10 разів яскравіша, ніж всі виявлені до цього "блукаючі" чорні діри. Крім того, вона знаходиться у 10 разів далі, ніж найбільш далекий з подібних об'єктів, виявлених на даний момент.