Мін'юст готує позови до ООН через порушення Росією 3 міжнародних конвенцій

Наразі Україна готує всі необхідні документи для позову до Міжнародного суду через порушення Росією трьох конвенцій ООН

Про це під час години запитань до уряду у Верховній Раді заявив міністр юстиції Павло Петренко, повідомляє Еспресо.TV.

Він зазначив, що Міністерство, спільно з МЗС та українськими правозахисниками, провели аналіз міждержавних угод, підписаних Росією за 25 років, а також тих угод, до яких Росія долучилась як правонаступниця СРСР.

За словами Петренка, серед декількох тисяч документів, вони знайшли серйозну кількість тих угод, які дозволяють Україні звернутися до Міжнародного суду без згоди Росії.

"Зараз по таким трьом масштабним конвенціям ведеться судова і передсудова робота. Ми зараз, ведемо досудову роботу, фактично, на завершальному етапі по тому, щоб зафіксувати порушення з боку Росії по двом конвенціям. Це Міжнародна конвенція по боротьбі з фінансуванням тероризму, а також Міжнародна конвенція по ліквідації форм расової дискримінації. По цим двом конвенціям у Росії немає можливості уникнути Міжнародного суду, якщо ми доведемо її причетність до цих порушень. Третя конвенція стосується брутального і нахабного порушення прав України через використання наших надр на континентальному шельфі в Криму. Ми по цій конвенції вичерпали всі механізми досудового врегулювання з країною-агресором і зараз відбувається процес ініціювання розгляду цієї справи в Міжнародному суді ООН", - наголосив Петренко.

Міністр додав, що наразі не розголошуватиме деталі щодо цих справ, адже це може дати Росії можливість затримати судові процеси.