США зняли з Бірми торговельні санкції, накладені майже 30 років тому

Президент США Барак Обама оголосив про остаточне зняття торговельних санкцій з М'янми (Бірми), введених у 1989 році після захоплення влади в країні військовою диктатурою

Про це повідомляє BBC.

Тим не менш, в силі залишаться санкції проти 100 компаній з "чорного списку" пов'язаних з військовою хунтою, а також тих, що займалися нелегальною торгівлею рубінами і нефритом.

Три тижні тому Обама анонсував зняття санкцій під час зустрічі з міністром закордонних справ і державним радником М'янми Аун Сан Су Чжі у Вашингтоні.

У Білому домі вважають, що в М'янмі запущений процес відновлення демократії і відтепер політика країни не буде представляти загрози для США.

"Хоча Бірму і чекають серйозні випробування, серед яких - зміцнення демократії, США мають намір підтримати уряд і народ Бірми в їх зусиллях по подоланню цих труднощів", - написав Обама у відкритому листі до конгресу.

Військові в Бірмі (М'янмі) утримували владу майже півстоліття - з 1962 по 2011 рік.

У 2015 році уряд і повстанці в М'янмі підписали мирну угоду, після чого відбулися перші в історії вільні вибори до парламенту.

На них перемогу здобула опозиційна партія Національна ліга за демократію на чолі з Аун Сан Су Чжі.

У 1991 році Су Чжі стала лауреатом Нобелівської премії миру і зараз є фактичним лідером країни, хоч і не займає вищих державних посад.