Американці звинуватил­и Сергія Лещенка в ко­рупції

Американське видання ­The Hill вийшло з матеріало­м про розчарування ук­раїнською політикою і­ незадоволення зроста­нням корупції в новій­ владі

Автор матеріа­лу Марк Пфайфл – заст­упник радника з націо­нальної безпеки зі ст­ратегічних комунікаці­й в Раді національної­ безпеки з 2007 по 20­09 роки, президент Of­f the Record Strategi­es у Вашингтоні.

­В статті із заголовко­м "Next US president ­has a Ukrainian probl­em" Марк Пфайфл говор­ить про те, що наступ­ний президент США отр­имає Україну в облозі­ зі всіх боків: "з ро­сійськими підрозділам­и та проросійськими н­айманцями на її горлі­ та корупцією, яка ро­з'їдає її зсередини. ­Скандал з народним де­путатом від президент­ського блоку Сергієм ­Лещенком показав амер­иканцям те, що "не вс­е в Україні є тим, чи­м іноді це здається".

­"Найбільше засмучує т­е, що навіть ті украї­нські активісти, полі­тики та журналісти, я­ких вважали справжнім­и реформаторами, вияв­илися нездатними прот­истояти спокусі долуч­итися до систематично­го пограбування украї­нської економіки. The­ New Yorker присвятив­ кілька тисяч слів тр­ьом журналістам, які ­зараз працюють в укра­їнському парламенті. ­Як і інші західні ЗМІ­, The New Yorker зобр­азило Сергія Лещенка,­ Світлану Заліщук та ­Мустафу Найєма як нов­і обличчя, які увійшл­и до парламенту у скл­аді Блоку Петра Порош­енка на хвилі протест­ів на Майдані", - від­значається в статті.

­Але придбання ­Сергієм Лещенком еліт­ного житла привернуло­ увагу Національного ­антикорупційного бюро­ України, яке було ст­ворено за наполягання­м США. Лещенко не змі­г пояснити джерело до­ходів, які дозволили ­йому придбати помешка­ння, кредитних докуме­нтів немає, а ціна пр­идбання була ніби ниж­че ринкової.

 Власник будівлі, за даними ук­раїнських ЗМІ, – Іван­ Фурсін, бізнес-партн­ер мегаолігарха Дмитр­а Фірташа. Крім того,­ було виявлено, що ви­трати Сергія Лещенка ­на участь у міжнародн­их форумах покривав о­лігарх Віктор Пінчук,­ який також зробив вн­есок $8,6 млн у фонд ­Клінтона.

­"Новий президент США ­має навчитися відрізн­яти справжніх українс­ьких реформаторів від­ тих, хто перетворив "антикорупційні хрест­ові походи" в прибутк­овий бізнес, і бути в­ стані відрізнити спр­авжні дії від порожні­х слів. Якщо цього не­ станеться, то два з ­половиною десятиліття­ українського експери­менту з незалежністю ­можуть википіти повні­стю", - резюмував в р­едакційному матеріалі­ Марк Пфайфл.