Результат грузинських виборів не відображає реального волевиявлення людей, - експерт

Партія влади "Грузинська мрія" має дуже великі шанси одноосібно сформувати наступний уряд

Про це Еспресо.TV розповів професор Міжнародного чорноморського університету Ніка Читадзе.

"Партія "Грузинська мрія" матиме можливість сформувати уряд одноосібно. Більш того, у випадку, якщо в другому турі вона переможе більше ніж на 50 мажоритарних округах (ймовірність цього висока) "Грузинська мрія" матиме ще й конституційну більшість", - розповів Читадзе.

На його думку, отриманий у першому турі результат (майже 50% по пропорційній системі. - Ред.) не відображає реальну підтримку "мрійників", оскільки у виборах брав участь лише 51% виборців. "Це означає, що "мрійники" мають підтримку значно меншу, ніж половина усіх виборців Грузії", - зазначив політолог.

Читайте також: Хирлява перемога грузинських мрійників. Як пройшли вибори в Грузії

На думку Читадзе, причина високого результату - партія влади мала фінансування від різних представників бізнесу, що в 11 разів перевищувало внески зроблені на користь "Єдиного національного руху".

За словами Читадзе, той факт, що процентний бар'єр у 5% подолали лише три партії (і одна з них була буквально на межі проходження. - Ред.), свідчить про високу поляризацію грузинського суспільства.

"Воно поділяється на прибічників правлячої партії та головної опозиційної партії ("Єдиного національного руху" Михайла Саакашвілі. - Ред.). Це велика проблема, оскільки деякі прозахідні партії не могли подолати прохідний бар'єр", - відзначив Читадзе.

Щодо подальшого курсу Грузії на чолі з "Грузинською мрією", то на рівні декларацій він лишатиметься проєвропейським, вважає він. За словами експерта, партія продовжить співпрацю з НАТО та ЄС.

"Але для провадження реальної європейської та євроатлантичної інтеграції влада має забезпечити розвиток демократичних інституцій у країні, щоб відповідати європейським стандартам", - зазначив Читадзе.