Вчені знайшли більш ефективні ліки від раку голови та шиї

Міжнародна група вчених оголосила про успішне завершення фази клінічних досліджень препарату ніволумаба на пацієнтах з раком голови і шиї

Результати роботи представлені в New England Journal of Medicine.
 
Участь у випробуваннях прийняв 361 пацієнт з рецидивним раком голови і шиї. В експериментальну групу увійшло 240 осіб.

Решта брали один з трьох альтернативних препаратів, зокрема доцетаксел - зараз він є єдиним препаратом проти раку голови і шиї, який схвалений Національним інститутом охорони здоров'я та удосконалення медичного обслуговування  Великої Британії. Дослідження тривало один рік.
 
Після закінчення року показник виживання серед пацієнтів, що приймали ніволумаб, склав 36 відсотків проти 17 відсотків у пацієнтів, що приймали плацебо.

Середня тривалість життя після початку прийому ніволумаба склала 7,5 місяця проти 5,1 місяця у учасників, що проходили курс хіміотерапії. Більш вираженим ефект препарату виявився для випробовуваних з наявністю папіломавірусу (ВПЛ) - 9,1 місяця. У пацієнтів з ВПЛ, які не брали ніволумаб, показник склав 4,4 місяця.
 
"Ніволумаб може змінити ситуацію для пацієнтів на пізніх стадіях захворювання. Наша робота показала, що для тих, кому не допомогла хіміотерапія, препарат здатний значно відстрочити летальний результат без погіршення якості життя", - повідомив співавтор дослідження Кевін Харрінгтон