Людство не зможе перемогти рак, - вчені

Одразу кілька відомих діячів науки заявили про те, що людство навряд чи коли-небудь зможе перемогти рак

Вчені поділилися своєю думкою з науковим порталом Videnskab.dk.

Перемога над раком - одна з головних цілей сучасної науки. Кожен рік публікується безліч нових перспективних досліджень, і низка експертів вважає, що рак в найближчому майбутньому можна буде перемогти.

Проте деякі вчені, які відвідали конференцію Європейського товариства медичної онкології, яка відбулася в Копенгагені, вельми скептично оцінили шанси людства здолати рак.

"Я думаю, що мрії про те, що після мільйонів років існування хвороби її вдасться викорінити, всього лише ілюзія", - заявив дослідник Йорген Ольсен, який представляє Датське онкологічне товариство. При цьому вчений висловив надію, що в майбутньому рак може перейти з розряду смертельних у розряд хронічних захворювань.

Схожу точку зору висловив і відомий біолог Мадс Даугор.

"Ми не знайдемо кошти, які зможуть повністю зцілити хворого на рак", - заявив експерт.

Даугор вірить, що в майбутньому люди не будуть вмирати від раку, хоча їм і доведеться жити з цим захворюванням. Вчений висловив надію на те, що в перспективі можна буде знайти щось спільне у всіх різновидів раку, що дозволить створити більш ефективну терапію.

Але навіть у цьому випадку, на думку експерта, говорити про "чудодійний засіб" буде неможливо. Так що для лікування, як і сьогодні, доведеться використовувати різні методи.

За словами вчених, причина "живучості" раку криється в його умінні мутувати і пристосовуватися до різних умов. Поширення раку по всьому тілу і його перехід в нові форми також є перешкодою на шляху до перемоги над захворюванням.