Щоб врятувати благодійні СМС від шахраїв, потрібна прозора платформа, - Гуляєва

Механізм смс-благодійності повинен бути прозорим, тоді шахраям буде важко ним скористатися

Таку думку у коментарі виданню "ФАКТИ.ICTV" висловила Оксана Гуляєва, керівник Фонду Олеся Довгого "Можемо разом!".

За її словами, вже зараз громадські організації та благодійні фонди стали до обговорення майбутньої онлайн-платформи, для запуску якої потрібно близько 2 млн грн. Гуляєва сподівається, що до процесу створення такої платформи долучаться всі зацікавлені сторони, зокрема оператори мобільного зв'язку.

"Наш Фонд вже заплатив за роботу фахівцям, які змоделювали реальний процес дії онлайн-платформи. Вони передбачили реєстрацію всіх транзакцій під будь-які можливі проекти, можливість перенаправити гроші, якщо абонент помилився номером, можливість здійснювати пожертви на регулярній основі. Але найголовніше, що кожен абонент зможе зайти до онлайн-системи, відкрити свій акаунт та побачити, куди були спрямовані його кошти", - цитують Гуляєву "Факти".

Гуляєва також підтримала рішення парламенту зняти оподаткування з смс, що спрямовані на благодійність. За її словами, за допомогою смс-повідомлень вдасться збирати більше коштів.

"Написати кілька цифр в телефоні набагато простіше, ніж поповнити банківський рахунок через інтернет або термінал на вулиці. Тепер, щоб комусь допомогти, не треба буде докладати зусиль, навіть з дивану вставати не доведеться. А якщо грошей буде збиратися більше, то і допомогти можна буде більшій кількості проектів", - підсумувала благодійниця.

Нагадаємо, минулого тижня парламент схвалив зміни до законодавства, які дозволили звільнити від оподаткуванняблагодійні текстові повідомлення, що забезпечить перерахування на благодійність всієї заявленої абонентом суми і надасть можливість оператору телекомунікацій компенсувати податки, які були сплачені в момент отримання ним передоплати від абонента.