Україну не зобов'язували платити Януковичу 6 млн грн, - Мін’юст

Заяви адвокатів колишнього президента Віктора Януковича про стягнення з України коштів на його користь не відповідають дійсності

Про це повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України.

"Наразі не існує жодних рішень іноземних судів або рішень Загального суду ЄС, чи Європейського суду справедливості щодо стягнення будь-яких коштів з України на користь Януковича В.Ф. або його родини", - йдеться у повідомленні.

У Мін'юсті зазначили, що дійсно 15 березня представники Януковича та його синів подали до загального суду Європейського Союзу клопотання про визначення розміру юридичних витрат, що підлягають відшкодуванню за наслідками подання Україною заяв про вступ у справи про оскарження Януковичами застосованих до них санкцій ЄС.

Проте зазначені заяви наразі не розглянуті, запевняють у міністерстві.

"Відповідно, повідомлення про те, що певний суд у Європейському Союзі нібито зобов'язав Україну відшкодувати позовні витрати в сумі 6 млн 378,4 тис. грн екс-президенту Віктору Януковичу і його родині у справі щодо оскарження введених проти них Євросоюзом майнових санкцій повністю не відповідає дійсності", - наголосили у Мін'юсті.

Відомство додає, що наразі Януковичем не доведено перед судом ні факту понесення ним витрат у зв’язку з поданням заяв України про підтримку застосованих проти нього санкцій ЄС, ні сум таких витрат.

"Україна не може бути зобов’язана сплачувати жодні кошти на користь Януковича та його родини і має достатньо правових інструментів для доведення цієї позиції у будь-яких судових установах. Представники Януковича заявляють астрономічні суми гонорарів за нібито роботу, пов’язану з поданням Україною заяв про вступ у справи про оскарження Януковичами застосованих до них санкцій ЄС, виключно з метою маніпуляції громадською думкою", - підсумували у Мін'юсті.