ГПУ оголосила підозру Януковичам через заволодіння "Межигір'ям"

Повідомлено про підозру екс-президенту України Віктору Януковичу і його сину Олександру у причетності до заволодіння державним майном в особливо великих розмірах вартістю понад 500 млн грн

Про це повідомляє Генеральна прокуратура України.

Про підозру повідомлено за фактами заволодіння службовими особами із числа колишнього вищого керівництва держави України державним майном в особливо великих розмірах вартістю понад 500 млн грн – резиденцією "Межигір’я", та його легалізації.

У зазначеному провадженні екс-президенту Януковичу інкримінують ч. 5 ст. 191 (заволодіння державним майном в особливо великих розмірах службовою особою шляхом зловживанням своїм службовим становищем), ч. 3 ст. 209 (легалізація майна, одержаного злочинним шляхом) КК України.

Водночас у ході розслідування його сину Олександру висунули підозру у причетності до зазначеного заволодіння державним майном, за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 205, (організація створення фіктивних підприємств з метою прикриття незаконної діяльності, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі), ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (пособництво у заволодінні державним майном в особливо великих розмірах службовою особою шляхом зловживанням своїм службовим становищем), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 209 (пособництво в легалізації майна, одержаного злочинним шляхом) КК України.

Януковича слідством оголошено його розшук, та отримано дозвіл суду на його затримання з метою приводу для розгляду клопотання про обрання стосовно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, що вчинення вказаних злочинів також інкримінується колишньому голові правління національної акціонерної компанії "Надра України" Ставицькому та директору товариства з обмеженою відповідальністю "Танталіт" Литовченку, які оголошені в розшук.