Економіст пояснив, чому розстрочка на комуналку вигідна українцям

Ініційована ще урядом Арсенія Яценюка розстрочка на оплату громадянами ЖКП може створювати незручності лише для надавачів комунальних послуг

Про це в ефірі Еспресо.TV розповів колишній член НКРЕКП, економіст Андрій Герус

"Розстрочка - це питання не величина тарифу, а коли його сплачувати. Умовно кажучи, у вас в квартирі іде ремонт або вам потрібно купити ліжко чи меблі. І в цей конкретний місяць вам потрібні кошти, щоб закінчити цей ремонт, тому в такому випадку ви можете скористатися розстрочкою, тобто гроші в вас є, але для вас критично важливо витратити на щось інше", - заявив Герус.

Він назвав це "додатковою опцією, інструментом".

"Для споживача - це добре. Він може дивитись, вибирати. Тому саме в цьому наврядчи є щось погане для споживача. Тут можуть незручності для теплокомуненерго або для НАК "Нафтогаз", тому що вони можуть послугу надавати зараз і витратити, а оплату отримати пізніше. А з точки зору споживача - це додатковий вибір, це добре", - наголосив Герус.

Економіст вважає, що розстрочка "може дещо вплинути на дисципліну споживачів".

"Тому що хтось може подумати, що можна не платити просто так, а заплатити пізніше. Тому рішення таке непросте, тому я сподіваюся, що уряд знає, що він приймає", - сказав експерт.