Рада хоче позбутися судової тяганини при стягненні аліментів

Рада схвалила у першому читанні проект Закону №4928 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення захисту права дитини на належне утримання"

За цей законопроект проголосувало 244 народних депутатів, повідомляє Еспресо.TV.

Люди, які не хочуть платити аліменти, часто використовують процесуальні можливості для затягування судового процесу, що призводить до порушення прав дітей на отримання аліментів. 

Тому законопроектом пропонується спростити механізм прийняття судового рішення щодо стягнення аліментів. Зокрема, передбачається встановити право того з батьків, з яким проживає дитина, визначати спосіб стягнення аліментів. Він може отримувати в порядку спрощеного судочинства аліменти в розмірі на одну дитину – однієї чверті, на двох дітей – однієї третини, на трьох і більше дітей – половини заробітку (доходу) платника аліментів.

Проте сума аліментів не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку у разі визначення розміру аліментів як частки від заробітку (доходу) матері, батька дитини, або у розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо заявлено вимогу про індексацію аліментів, присуджених у твердій грошовій сумі.

Крім того, документ пропонує визначити аліменти як власність дитини, а також звільнити позивача від сплати судового збору у справах про стягнення додаткових витрат, пені (неустойки) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів та зміну способу їх стягнення.