Роботою Національного банку незадоволені усі, - Южаніна

Фракція "Блок Петра Порошенка" у Верховній Раді хоче заслухати звіт голови Національного банку Валерії Гонтаревої, аби ухвалити колегіальне рішення щодо голосування про її відставку

Про це в кулуарах Верховної Ради заявила нардеп від БПП, голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, передає Hubs

«Я думаю, без того, щоби заслухати її на засіданні фракції, ми навряд чи на швидку руку ухвалимо таке рішення. До неї, природно, є багато питань, і буквально всі незадоволені політикою Національного банку з валютного регулювання і, в цілому, щодо тих банків, які тим чи іншим чином закрилися, перестали існувати. Я чула і від простих людей, і від працівників банків про незадоволення роботою Національного банку. Але все це не так просто, як здається на перший погляд. Тому вона повинна прийти на фракцію, дати відповіді на всі запитання, і, я думаю, тільки тоді фракція прийме рішення. Незважаючи ні на що, ми повинні заслухати її. Хоча, до неї дійсно дуже багато питань», - зазначила Ніна Южаніна.

Вона наголосила, що до діяльності Валерії Гонтаревої існує безліч претензій. Однак ключовими є провал валютного регулювання та відсутність доступних кредитів для вітчизняних товаровиробників.

«Найголовніше - нездатність банків кредитувати реальний сектор економіки. Це перше і найголовніше питання. Я думаю, що це хворобливе для всіх. Тому що облікова ставка Національного банку і відсотки, під які видаються кредити для поповнення оборотних коштів, не просто захмарні, а непосильні для всіх. Тут потрібно дійсно заслухати Гонтареву і порівняти ті відсотки, які встановлюються банками зараз, із тими, що були колись. Щоби зрозуміти, яких збитків особисто Гонтарева завдала реальному сектору економіки в цьому плані. Друге - це валютне регулювання.

Я розумію, що той обвал курсу гривні, який починався півтора роки тому, потрібно було якось зупиняти. Але чи виправдані такі досить жорсткі заходи, які тривають досі, чи ні. Справедливе запитання, чи вчасно Нацбанк реагував на те, що відбувалося на валютному ринку, або все-таки не вистачало первинної інформації для того, щоб приймати своєчасні правильні рішення», - зазначила Ніна Южаніна.

Як повідомлялося, 18 жовтня 2016 року комітет Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендував президенту Петру Порошенко звільнити Валерію Гонтареву з посади голови Національного банку. «Більшістю голосів ухвалили рішення за рекомендацією президенту подати подання про відкликання з посади голови Національного банку», - заявив заступник голови комітету Руслан Демчак.

Раніше питання про звільнення голови Нацбанку запропонував включити до порядку денного сесії Верховної Ради народний депутат Сергій Тарута. Також негайної відставки Валерії Гонтаревої вимагає лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко.