У Раді визнали прогноз зростання ВВП на 3% завищеним

Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради зазначає, що прогноз зростання реального ВВП у 2017 році на 3% видається дещо завищеним

Про це йдеться у висновку бюджетного комітету до законопроекту про Держбюджет на 2017 рік.

"З огляду, зокрема, на те, що у 2016 році на економіку України продовжували негативно впливати ембарго та транзитні обмеження Російської Федерації, втрата виробничих потужностей, інфраструктури та руйнування господарських зв’язків через відповідні події на Сході України, скорочення внутрішнього споживчого попиту", - йдеться у тексті висновку.

Певні сумніви у Головного науково-експертного комітету (ГНЕУ) викликає прогноз зростання обсягу експорту товарів і послуг на 8%, який становитиме 47,2 млрд дол. США, з огляду на негативні тенденції в економіці України у 2016 році (стагнація у вітчизняній промисловості в умовах низького зовнішнього попиту, низький рівень модернізації виробничих потужностей), що посилює ризики оптимістичного прогнозу.

Загалом ГНЕУ вказує на ризики невиконання бюджету, сформованого на базі оптимістичного сценарію, враховуючи фактичну динаміку економічного розвитку в 2016 році, ситуацію на Сході країни, а також зважаючи на необхідність виконання значних за обсягом зовнішніх боргових зобов’язань.