Українці просять Порошенка захистити українську мову

На сайті петицій з'явилося звернення до президента України Петра Порошенка з проханням захистити українську мову

Про це йдеться на сайті петицій.

"Зважаючи на загрозливий стан подальшого розвитку української мови й присутню проблему поступового зденаціоналізування українського народу, звертаємося до Вас як гаранта Конституції і просимо забезпечити правове закріплення", - йдеться у зверненні.

У петиції просять в освітніх закладах усіх рівнів (дошкільних, загальних середніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах) здійснювати навчання українською мовою.

Також посадові особи органів державної влади та місцевого самоврядування, судових органів мають здійснювати роботу, діловодство та документування винятково українською мовою.

У петиції йдеться про те, що українська мова має обслуговувати сферу культури, бути мовою засобів масової інформації. Пропоновано запровадити та поступово збільшувати квоти на україномовний аудіо- та відеоконтент на радіо та телебаченні, сприяти розвиткові друкованих україномовних ЗМІ, стимулювати та заохочувати у вигляді державних програм і грантів створення та переклад художньої, суспільно-політичної, наукової літератури українською мовою.

Також українська мова має бути мовою міжнаціонального спілкування та мовою обслуговування на території України.