Підвищення норми українських спиртів у коньяках збільшить кількість робочих місць у виноробних регіонах на 167% – експерти

Міністерство аграрної політики пропонує підвищити норму вмісту українських спиртів у коньяках. Відповідно до законопроекту, до 2024 року ця норма збільшиться до 100%

Експерти зазначають, що дана ініціатива поліпшить якість українських коньяків та стане стимулом для розвитку коньячної галузі, виноробства і виноградарства.

Вже з 01 січня 2017 року при виготовленні коньяків виробників зобов'яжуть використовувати не менше 15% дистильованих в Україні коньячних спиртів. Щорічно, до 2023 року, обов'язкова норма вмісту українських спиртів буде збільшуватися ще на 10%. Так, з 01 січня 2023 року обов'язкова частка вмісту українських спиртів у коньяках України складе вже 75%, а з 01 січня 2024 року сягне максимального показника у 100%.

Прийнявши обов'язкову норму щодо використання української сировини, держава забезпечить потенціал для коньячної галузі, виноградарства і підніме попит на нові робочі місця у виноробних регіонах – зазначають експерти. «Ми почнемо вкладати кошти в українське виноградарство. Сьогодні ж виробники, які закуповують цистернами імпортні коньячні спирти, інвестують в виноградарство Молдови, Грузії та інших країн-виробників дешевих коньячних спиртів», – підкреслює голова Асоціації легальних виробників алкоголю Олександр Головань.

За підрахунками експертів, при щорічному прирості коньячного ринку на 3% і в міру збільшення обов'язкової частки українських спиртів в українській продукції зростуть задіяні під виноградники площі та збільшиться кількість робочих місць у галузі. «Тільки 15-відсоткова норма вмісту українських спиртів в коньяках збільшить кількість робочих місць у виноградарстві та виноробстві на 25%. А 100-відсоткова норма вмісту дасть 167-відсоткове зростання зайнятості у виноградарських регіонах», – зазначає Головань.

Як обов'язкова норма вмісту українських спиртів у коньяках вплине на кількість робочих місць у депресивних регіонах – інфографіка.