Портников розповів, чому війна з Росією не розпочалась у 91-му

Дякуючи політичній школі першого президента Леоніда Кравчука, Україна отримали ту незалежність, яка дозволила не впрягтися у війну з Росією у 1991-му році

Про це в ефірі програми "Відповіді" з Ольгою Лень на Еспресо.TV розповів публіцист і телеведучий Віталій Портников.

"Я не впевнений, що ми виграли б такий конфлікт тоді. Так чи інакше це були маневри, це було те, що я називаю школою цивілізованого розлучення, тому що Єльцин, який прибув напроти Кравчука, був не за розлучення, а за об’єднання, ми ж це розуміємо", - сказав Портников.

Він зауважив, що "нам потрібно було з ними хоч якось розлучитися, мати для цього часові гальма".

"А потім почалося хаотичне утворення еліти, тому що народні цінності виживання в політиці замінили цінності апаратного виживання. В цінностях апаратного виживання були свої закони, свої правила. Я б не сказав, що це була етика, тому що комуністична партія і етика – це щось незрозуміле. Але це була шахова дошка, де я точно знав, що ти йдеш сюди, противник іде сюди, ти б’єш його тут", - вважає Портников.

За його словами, "це б могло погано закінчитися в різні періоди радянської історії".

"Але вже за хрущовсько-брежнєвський час створилися очевидні правила гри. Ми мали справу з апаратом, який все ж таки сформувався в цей час, а не в сталінський. А потім прийшли до політики люди, які нічого цього не знали. Які чітко знали, що якщо в тебе не виходить виграти в шахи, ти береш дошку і б’єш опонента по голові стільки, скільки потрібно, щоб він не окочурився. І я б сказав, що ми досі з цих правил гри не вийшли", - наголосив Портников.