WhatsApp і Facebook визнали найбезпечнішими месенджерами

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International склала рейтинг месенджерів з точки зору захисту інформації користувачів від несанкціонованого доступу

У нього потрапили 11 компаній із 16 месенджерами, які користуються найбільшою популярністю в різних частинах світу, повідомляє РБК.

Очолили рейтинг Amnesty Facebook Messenger і WhatsApp (обидва належать компанії Facebook), які отримали 73 бала зі 100 можливих.

В першу чергу Amnesty дивилася на наявність в сервісі шифрування - основного способу захистити недоторканність приватного життя і свободу вираження думок від онлайн-загроз.

У шести месенджерів із 16, які брали участь у рейтингу, за замовчуванням включено end-to-end шифрування ("ключ" від листування формується на кінцевому пристрої, наприклад смартфоні користувача). Це WhatsApp, iMessage і FaceTime від Apple, Duo від Google, месенджери Line і Viber. Ключі для розшифровки таких листувань зберігаються виключно у співрозмовників.

Другу і третю сходинки рейтингу Amnesty поділили iMessage, Facetime і Telegram, розроблений співзасновником соціальної мережі "ВКонтакте" Павлом Дуровим.

Останнє місце в рейтингу посіли китайські QQ і WeChat. Сервіси не попереджають користувачів про можливі загрози і не виражають прихильність свободі висловлення думки, крім того у них відсутнє end-to-end шифрування.

Крім того, ці месенджери не заявляють про відмову від так званих "бекдорів"-ключів для повторного несанкціонованого доступу до зашифрованих даних (універсальний ключ, який дозволяє розшифрувати листування в месенджері).

Низькі оцінки Amnesty також отримали сервіси Blackberry Messenger (end-to-end шифрування тільки за окрему плату), Hangouts від Google, Skype від Mircosoft і Snapchat, які не мають шифрування.

Окремі бали присуджувалися за інформування про запити органів влади на розкриття даних користувачів. Вищий бал за цим критерієм отримали Facebook Messenger, WhatsApp, Snapchat, Skype, південнокорейський Kakao Talk, месенджери Google. Аутсайдерами за цим критерієм, як і в цілому по рейтингу, виявилися китайські QQ і WeChat, якими в сукупності користується 1,55 млрд абонентів.

У п'яти випадках Amnesty виявила невідповідність між публічною політикою і практикою роботи месенджерів. Зокрема, Mircosoft заявляє про зобов'язання дотримуватися прав людини, але не застосовує end-to-end шифрування в Skype.