Експерт розкритикував Гонтареву за високі кредитні відсотки, "банкопад" та обвал гривні

Керівництво Національного банку України має відповідати за обвал курсу національної валюти, високі відсотки по кредитам для промисловості та загальну нестабільність банківської системи

Про це у ефірі Еспресо.TV сказав економічний експерт Андрій Новак.

"Критика щодо очільниці НБУ Валерії Гонтаревої є, м'яко кажучи, справедливою. Для оцінки роботи керівника Нацбанку є три критерії. Перший — це стабільність курсу національної грошової одиниці. Другий критерій — це доступність кредитних ресурсів, тобто за який кредитний відсоток промисловість чи аграрний сектор може взяти кредит", - сказав Новак.

За його словами, третім критерієм є надійність банківської системи в цілому. За міжнародними оцінками, банківська система України найгірша у світі. Це підтвердив банкопад, який триває вже 2,5 роки, уточнив експерт.

"В гривнях зараз можна взяти кредит за 25% та вище. Це означає, що реальне виробництво кредитуватись не може. І бачимо, що відбувається у нас з курсом гривні. Тобто, за усіма критеріями оцінка діяльності голови НБУ виключно негативна", - підсумував Новак.