У кінці листопада безвіз малоймовірний, - "Європа без бар'єрів"

Безвізовий режим між Україною та ЄС наприкінці листопада малоімовірний через технічні процедури в європейських інституціях

Про це йдеться у заяві громадської організації "Європа без бар'єрів".

У процедурі ухвалення рішення щодо безвізового режиму Європарламент є тільки передостанньою інстанцією.
Після євродепутатів ухвалити рішення має також Рада ЄС, а після цього відповідне рішення має бути опубліковано в офіційному Віснику ЄС та набути чинності на 21-й день після публікації.

Крім того, ще до голосування в Європарламенті три інститути влади ЄС мають досягнути узгодженої позиції щодо новацій у процесі перемовин, відомих як "триалог".

"Якщо дата ухвалення рішення Європарламентом до 24 листопада виглядає абсолютно логічною і технічно можливою (наступна пленарна сесія ЄП триватиме з 21 по 24 листопада, до того часу цілком можливе завершення триалогу щодо України), то остаточне рішення ЄС на цю дату є малоімовірним, як і набуття чинності безвізовим режимом до кінця наступного місяця", - зазначили в організації.

"На жаль, більшості інформаційних повідомлень на цю тему за останні роки бракує фахового пояснення щодо того, про які етапи процедури йдеться і що означають рішення, ухвалені різними євроінституціями. Через це проміжні рішення нерідко подаються як остаточні, знову і знову створюючи хибні очікування і підриваючи довіру до органів влади й українських медіа. Те ж само стосується численних дат набуття чинності безвізовим режимом, названих за останні роки", - зазначають експерти.