Поставкою товару між США і Китаєм тепер керують комп'ютери

Днями декілька компаній організували поставку невеликої партії бавовни з Техасу в Китай, що відбувається взагалі без участі людини

Про це йдеться на сайті Commonwealth Bank of Australia.

Це перша в світі подібна угода, яка відбувається завдяки використанню "розумних" контрактів, блокчейна і інтернету речей.

Проводять цей логістичний і юридичний експеримент Commonwealth Bank of Australia, Wells Fargo і Brighann Cotton.

88 тюків бавовни на суму $35 тис. повинні бути доставлені зі США до Китаю. Їх перевозить між континентами контейнеровоз Marie Schulte. Коли після подорожі 11 тис. км товар буде вивантажений в порту Ціндао, люди отримають черговий доказ того, що комбінації таких обговорюваних технологій, як блокчейн і "розумні" контракти, можуть приносити бізнесу реальну вигоду.

У закритій розподіленій бухгалтерській програмі, яку використовують продавець Brighann Cotton, покупець Brighann Cotton Marketing Australia і їхні банки Wells Fargo і Commonwealth Bank. Використовується схема акредитиву, що означає платіж, гарантований банком, який проходить, як тільки виконані певні умови.

Система синхронізується, зберігаючи і шифруючи останні дані за контрактом, так що всі сторони отримують по угоді оновлені дані. Суть її роботи в тому, що різні стадії виконання угоди можуть бути закодовані в "розумному" контракті і, як тільки виконуються певні умови, в контракті запускається нова стадія.

Наприклад, товар оснащений GPS-датчиками, що дозволяє відстежувати його переміщення. Як тільки він опиниться в китайському порту, електронний контракт оновиться, власник товару зміниться, а платіж за бавовна буде авторизований. Використання IoT у подібних поставках можна розширити - наприклад, встановлюючи на товар датчики вологості і температури. Якщо вони будуть показувати різкі скачки за цими показниками, страхову компанію в розумному контракті повідомлять про те, що товари, можливо, були пошкоджені.

Платіж проходить з використанням блокчейн-системи, його забезпечує компанія Skuchain Brackets. Просування від паперових документів і ручних процесів до електронного трекінгу в розподіленої програмі зменшує ризики помилки, а також скорочує до хвилин ті процеси, які раніше тривали дні.