"Приватбанк" відмовився підтримати Гонтареву

Представники найбільшого українського комерційного банку «Приватбанк» відмовилися підписати відкрите звернення Незалежної асоціації банків України (НАБУ) на підтримку Національного банку України

Про це повідомили в прес-службі асоціації, передає УНН.

«Ми пропонували (підписати звернення, - РЕД.) членам Ради НАБУ,  у яку входять 15 банків. Усі, крім «Привату», підписалися. «Приват» наразі не пояснив, чому не зробив цього», - зазначили в прес-службі.
У НАБУ додали, що спочатку звернення підписали 14 представників великих банків України. Нині кількість підписантів виросла до 17: 16 банків-членів і безпосередньо асоціація.

«Відкритий лист на підтримку Національного банку підписали 16 керівників українських банків. Переважна більшість із них входить до Ради НАБУ або є представниками ТОП-10 найбільших банків країни», - уточнила виконавчий директор НАБУ Олена Коробкова.

У прес-службі також додали, що зараз готується окремий лист із підписами представників малих банків.

У той же час в Асоціації українських банків (АУБ) заявили, що така публічна підтримка діяльності Валерії

Гонтаревої спирається на залежність фінансових установ від рішень Нацбанку.
«За час, поки Гонтарева керує Нацбанком, контакт із банками здійснюється через банківський нагляд, який, в основному, працює як репресивний орган. Банки бояться, бо стан банківських балансів і якість активів дуже погані. Звідси випливає адміністративна і фінансова залежність від Національного банку», - зазначив голова АУБ Олександр Сугоняко.

Він наголосив, що представники банків неодноразово зверталися до нього зі скаргами на тиск НБУ. Голова АУБ відмовився конкретизувати, які саме, зазначивши, що таким чином підставить ці фінустанови.
Олександр Сугоняко додав, що на захист Валерії Гонтаревої не виступив жоден комерційний банк з українським капіталом.

«Хто виступив адвокатами цієї руйнівної для банків політики Гонтаревої. Вісім іноземних банків, із них чотири банки країни-агресора і чотири із західним капіталом, два державні банки, два банки олігархів - Ахметова і Пінчука. Виходить, що серед найбільших банків України вісім є іноземними. До слова, жоден комерційний банк з українським капіталом, окрім двох банків олігархів, не підтримав її», - зазначив експерт.

Раніше нардеп Ігор  Луценко повідовив, що жоден із українських банкірів публічно не виступив на захист Валерії Гонтарєвої, проте монетарну політику НБУ високо оцінив «багаторічний радник російського Альфа банку» Роман Шпек.
Як повідомлялося, «Приватбанк» став єдиним українським банком, який 2016 року ввійшов у перелік найбільших світових банків рейтингу Tор-1000 World Banks.