Російська влада намагається повернути нас у сталінські часи, - Райкін про мистецтво

Художній керівник московського театру "Сатирікон" Костянтин Райкін розкритикував цензуру в Росії, а також "сталінські настанови" Міністерства культури РФ

Про це йшлося у промові Райкіна на з'їзді Союзу театральних діячів Росії, повідомляє "Дождь".

"Мене дуже турбують - я думаю, як і всіх, ті явища, які відбуваються в нашому житті. Ці, так би мовити, наїзди на мистецтво, театр, зокрема. Ці абсолютно незаконні, екстремістські, нахабні, агресивні, які прикриваються словами про моральність, про мораль, і взагалі усілякими, так би мовити, добрими і високими словами: "патріотизм", "Батьківщина" і "висока моральність" - ось ці групки ображених нібито людей, які закривають вистави, закривають виставки, дуже нахабно себе поводять, до яких якось дивно влада нейтральна, дистанціюється", - заявив він.

Райкін назвав це "потворними посяганнями" на свободу творчості, на заборону цензури.

"А заборона цензури (я не знаю, як хто до цього ставиться) - я вважаю, що це велика подія вікового значення в нашому житті, в художньому, духовному житті нашої країни. У нас це прокляття і ганьба взагалі вітчизняної нашої культури, нашого мистецтва, багатовікова, нарешті, була заборонена", - зазначив він.

Художній керівник театру "Сатирікон" наголосив, що зараз чиновники намагаються повернути такий контроль за мистецтвом, як за часів Сталіна.

"І що зараз відбувається? Я зараз бачу, як на це явно сверблять руки когось це змінити і повернути назад. Причому повернути назад не просто у часи застою, а ще більш давні часи - в сталінські часи. Тому що з нами розмовляють наші безпосередні начальники таким лексиконом сталінським, такими сталінськими настановами, що просто вухам своїм не віриш!" - обурився Райкін.

Він зауважив, що так говорить, зокрема, перший заступник міністра культури Росії Володимир Аристархов.

"Це говорять представники влади, мої безпосередні начальники, пан Аристархов так розмовляє. Хоча його взагалі треба переводити з аристархського на російську, тому що він говорить мовою, якою просто соромно, що від імені Міністерства культури так людина розмовляє", - заявив художній керівник театру "Сатирікон".

Райкін дорікнув усій театральній спільноті за мовчання і закликав об'єднатися, щоб "дати відсіч" тому, що відбувається.