Росія прибрала Моторолу, бо хоче вийти з війни на Донбасі, - експерти США

Лідер сепаратистів "ДНР" Арсеній Павлов, більш відомий за позивним Моторола, міг бути убитий тому, що Росія готується вийти з конфлікту на Донбасі і зачищає основних свідків своїх військових злочинів

Про це йдеться в статті на сайті американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, повідомляє DW.

Експерти прийшли до висновку, що вбивство Мотороли може стати поворотним моментом у війні.

Експерти нагадують, що Павлов став вже п'ятим високопоставленим сепаратистом, загиблим далеко від лінії зіткнення сторін на території самопроголошених республік з грудня 2015 року. При цьому вони вважають малоймовірною версію про те, що Моторолу усунули українські спецслужби, враховуючи, наскільки складно було організувати такий теракт в будинку, який строго охороняється.

Найбільш ймовірними здаються аналітикам дві версії: Моторола став жертвою конкурентної боротьби серед сепаратистів або його вбивство було здійснено Росією. На користь першої версії говорить той факт, що останнім часом спостерігаються кадрові перестановки в самопроголошених республіках. Існує думка, що лідер "ЛНР" Ігор Плотницкий втратив контроль над забезпеченням безпеки. За деякими даними, незадовго до вбивства Моторола був направлений до Луганська, щоб відновити там порядок, що цілком могло підштовхнути Плотницького на рішучі кроки.

Читайте такожШлях "бойового недороса"

Що стосується версії російського сліду, то і тут можуть бути різні варіанти. З одного боку, Росія може захотіти позбутися від найбільш агресивних повстанських командирів, які не визнають субординації. Крім того, Москві, можливо, хотілося б зачистити свідків своїх військових злочинів на Донбасі, зокрема атаки на малайзійський Боїнг рейсу MH17.

Убивство Мотороли сталося в той час, коли у Москви залишається шанс досягти угоди щодо України із Заходом до обрання нового президента США і продовження санкцій ЄС. Аналітики відзначають, що досягнуту на зустрічі в Берліні згоду про введення на Донбас збройної місії ОБСЄ, яка, в свою чергу, може закрити кордон між Україною і Росією, заблокувавши російську військову і матеріальну допомогу для сепаратистів, може закласти основу для швидкого виходу Москви з конфлікту.