В Україні залишились нелюстрованими 2% високопосадовців

Наразі під дію закону про люстрацію підпадає не більше 100 службовців, які займають найвищі посади

Про це під час прес-конференції на тему "Результати люстрації за два роки" заявила директор Департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції Тетяна Козаченко, повідомляє Еспресо.TV

За її словами, на момент вступу закону в силу в Україні на більш ніж 40 мільйонів людей було близько 700 тисяч посадових осіб, в тому числі 300 тисяч держслужбовців.

"За рівнем посад, які визначені законом, під заборону потрапляє не більш ніж 5 тисяч урядовців - виключно ті люди, які займали найвищі посади. Закон ухвалював той самий парламент, який ухвалював закони від 16 січня. Нажаль, це не було тією масштабною люстрацією, на яку очікувало суспільство", - наголосила Козаченко.

Вона зазначила, що закон все ж дозволив визначити конкретних посадових осіб і відповідний термін перебування їх на посаді, коли вони не забезпечували функціонування держави, що й призвело до трагічних подій.

"Якщо за оцінками Міністерства юстицій за рівнем посад під заборону потрапляє 5 тисяч осіб (рівень посад написаний повністю в звіті), виявлено багато осіб, які займають відповідальну посаду. Кількість таких осіб на всю країну не перевищує 100, це не більш, ніж 2%. Тобто закон щодо високопосадовців відбувся і був реалізований", - підсумувала Козаченко.