Вчені виправдали "нульового пацієнта", який нібито приніс ВІЛ в США

Гаетан Дюга - бортпровідник авіакомпанії Air Canada, відомий через можливу роль у поширенні ВІЛ в Північній Америці, - не має стосунку до розповсюдження вірусу

До такого висновку прийшли вчені Університету Арізони, йдеться у статті журналу Nature.

Вчені довели, що Дюга, який мав до 250 партнерів в 1979-1981 роках, був лише одним з тисяч, інфікованих ще в 1970-ті роки.

Першим розповсюджувачем ВІЛ-інфекції Дюга ( "нульовий пацієнт") вважався завдяки книзі журналіста Ренді Шілтса "Тривала музика", виданої в 1987 році. Вчені також показали, що Нью-Йорк був ключовим центром поширення вірусу, куди він потрапив в 1970-ті роки з Карибського регіону, де вже на той час набув поширення. Перші публікації про ВІЛ з'явилися в США в 1981 році. Щоб простежити історію появи вірусу до цього року, вчені розробили метод реконструкції генетичного коду з біологічних зразків, зібраних у людей з гепатитом в 1970-і роки.

Після аналізу РНК вірусу з 2 тис. таких зразків сорокарічної давності вони змогли виділити вісім повних варіацій і назвати приблизний рік, коли ВІЛ потрапив на територію США.

"Зразки мають настільки велику генетичну різноманітність, що вірус точно не міг з'явитися в кінці 1970-х років. Ми можемо стверджувати, що походження епідемії в США відноситься до 1970-1971 років", - пояснив співавтор дослідження Майкл Воробей.