Через Бандеру луцькі депутати проти польського консула

Луцька міська рада просить МЗС визнати персоною нон грата генерального консула Польщі у Львові Вєслава Мазура через його заяву щодо героїзації Степана Бандери в Україні

Про це повідомляє BBC.

Причиною невдоволення луцьких депутатів стали заяви Мазура, зроблені ним у Сеймі під час засідання комітету, на якому затверджувалася його кандидатура на посаду генконсула Польщі у Луцьку.

"До справи Волині, УПА і Бандери я від початку своєї кар’єри маю однозначну думку. Коли президент Ющенко перед завершенням своєї каденції визнав Бандеру і УПА героями, то на питання журналіста, що я про це думаю, я відповів прямо: як бандит може бути героєм?" - сказав Мазур.

Обговорюючи заяву пана Мазура, луцькі депутати були одностайними, вважаючи, що його робота у їхньому місті є небажаною.

"Називати українських героїв бандитами, вчити українців історії - це не завдання дипломатів інших держав",-  заявив депутат Павло Данильчук з партії "Народний контроль".

Голова правління фонду "Майдан закордонних справ", колишній генконсул України в Стамбулі Богдан Яременко розповів, що процедура призначення генеральних консулів не передбачає надання МЗС згоди на ту чи іншу кандидатуру, тож Київ фактично не має можливості заблокувати це призначення.