Мінагрополітики збереже виноградарство і коньяк України

З 2017 року запроваджується обов'язкова норма вмісту українських коньячних спиртів у коньяках України, яка буде щорічно збільшуватися

Про це домовилися представники робочої групи з розробки Основних правил виробництва коньяків України з представниками Кабінету Міністрів і Мінагрополітики на зустрічі 27 жовтня в Одесі, передає "Обозреватель"

Згідно прийнятого рішення, при виробництві ординарних коньяків України частка українського коньячного спирту в складі повинна бути не менше 15%. Квотування мінімального вмісту коньячних спиртів українського виробництва буде стимулювати розвиток виноградарства і сприяти зміцненню бренду «коньяк України».

Коментуючи реформу на зустрічі робочої групи, перший заступник міністра агрополітики Максим Мартинюк зазначив, що введення норми позитивно вплине на підвищення якості українських коньяків і розвиток виноградарства. «Наш пріоритет – розвиток виноградарства, оскільки ця галузь з високим вмістом ручної праці буде сприяти створенню нових робочих місць, в першу чергу в економічно депресивних регіонах», – зазначив Мартинюк.

За словами заступника міністра, ліміт на використання українських спиртів забезпечить стабільний попит на продукцію українських виноградарів і частково нівелює фактори, що стримують інвестиції в цю галузь. Перш за все, мова йде про довгий цикл виробництва і засилля імпортних коньячних спиртів, що закуповуються у великих кількостях компаніями-ботлерами.

За експертними прогнозами, обов'язкова норма вмісту українських спиртів в коньяках України збільшить надходження до держбюджету і кількість робочих місць у виноградарстві та виноробстві. Тільки 15-відсоткова норма вмісту українських спиртів у коньяках збільшить кількість робочих місць у виноградарстві та виноробстві на 25%. Тоді як 100-відсоткова норма вмісту дасть 167-відсоткове зростання зайнятості у виноградарських регіонах – підкреслюють експерти.