Польща може судитися з ЄС через російський газопровід

Державна нафтогазова компанія Польщі PGNIG пообіцяла оскаржити доступ Газпрому до понад 50% потужностей газопроводу OPAL

Про це повідомляє PGNIG, передає Ліга.net. 

Зазначається, що OPAL пов'язує Північний потік зі STEGAL (центрально-європейською транзитною системою). Польська компанія буде оскаржувати рішення, у разі, якщо Європейська комісія і Федеральне мережеве агентство Німеччини (Bundesnetzagentur) погодяться на збільшення потужності газопроводу.

Компанія заявляє, що готова звернутися в суди ЄС та Німеччини негайно після офіційного оголошення таких рішень.

Крім того, в PGNIG вважають, що можливі рішення ЄК і німецького регулятора про розширення доступу Газпрому до OPAL будуть порушенням законодавства ЄС і представлять реальну загрозу стабільності поставок газу в Центральну і Східну Європу.

Газпром може отримати доступ до 80% потужностей газопроводу OPAL - з 17,5 млрд до 28 млрд куб. м в рік. В разі, якщо третя сторона не придбає на аукціоні решта 20% потужностей газопроводу (7 млрд куб. м в рік), то Газпрому буде дозволено використовувати і їх. У цьому випадку, підкреслює PGNiG, Газпром зможе припинити транспортування газу по трубопроводу Ямал-Європа і транзит газу через Україну без будь-яких наслідків для ринків Західної Європи.