Рева пояснив, чому "мінімалка" має зростати швидше, ніж прожитковий мінімум

Мінімальна зарплата повинна збільшуватися більш швидкими темпами, ніж прожитковий мінімум для мотивації непрацюючого населення

Про це під час прес-конференції повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева, повідомляє Еспресо.TV.

Він зазначив, що якщо рівень прожиткового мінімуму покращується, то такі зміни повинні стосуватися всіх громадян одночасно. Таким чином якщо уряд залишає прив'язку посадових окладів до державних стандартів, то вони повинні бути прив'язані не до мінімальної зарпати, а до прожиткового мінімуму. 

"На сьогодні мінімальна зарплата і прожитковий мінімум для працездатних осіб є тотожніми величинами. Що це значить? Якщо людина працює, вона отримає з грудня 1600 гривень, якщо вона не працює - стоїть на обліку центру зайнятості, то вона отримує допомогу приблизно в такому ж розмірі. Яка у неї є мотивація іти й працювати, якщо такі самі гроші можна отримати не працюючи? Отже, ідея полягає в тому, щоб мінімальна заробітня плата і прожитковий мінімум, які до цього часу в Україні росли рівномірно, щоб вони зростали, але з різною швидкістю. Прожитковий мінімум зростав відповідно до загальних можливостей держави, а зарплата, як гарантія в оплаті праці малозабезпечених громадян, зростала більш швидкими темпами", - наголосив Рева.

За його словами, це дозволить розпочати більш ефективну боротьбу з бідністю.