Нацбанк наростив свої активи на 63,2 млрд грн

Національний банк України в січні-вересні 2016 року збільшив активи на 63,2 млрд гривень, з 849,2 млрд гривень до 912,4 млрд гривень

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

"Збільшення активів у балансі НБУ по результатами 9 місяців цього року пов'язано із зростанням міжнародних резервів України на 2,29 млрд доларів до 15,59 млрд доларів на звітну дату, а також зі збільшенням квоти України в МВФ, яка обліковується на балансі центрального банку.

"При цьому, гривневі активи зменшилися майже 50 млрд гривень", - пояснив директор департаменту фінансового контролінгу Національного банку Олег Стрижа.

Згідно з поясненнями, таке зростання активів стало відображенням погашення кредитів рефінансування комерційними банками на понад 25 млрд гривень і зменшення портфеля цінних паперів на 24 млрд гривень.

Він зазначив, що тенденція щодо зменшення портфеля кредитів НБУ, виданих банкам в попередні роки, триває вже три квартали поспіль, що позичальники повертають кредити центрального банку.

Таким чином, сума чистого заборгованості за мінусом резервів по кредитах зменшилася на 43% порівняно з початком року і на даний момент становить 38,7 млрд гривень.

При цьому, власний капітал Національного банку склав 175,8 млрд гривень.