Мертвий космонавт може зародити життя на іншій планеті

Астронавт, який загинув у відкритому космосі, може при певних умовах стати джерелом життя на іншій планеті

Про це повідомляє astronomy.

Його тіло або космічний апарат з його тілом можуть подорожувати в міжзоряному просторі тисячі років, перш ніж він виявляться на планеті, умови на якій будуть сприяти зародженню життя.

Дослідження виживання мікроорганізмів в екстремальних умовах, наприклад в умовах вкрай низьких температур, дозволяють припускати, що бактерії в тілі людини (навіть мертвої) цілком можуть зберегти життєздатність протягом довгого часу.

На думку вченого, для зародження життя потрібно, щоб були дотримані кілька головних умов.

По-перше, шансів у тіла в скафандрі не буде ніяких - воно просто згорить в атмосфері будь-якої планети. Тому потрібно, щоб покійний космонавт знаходився в космічному апараті, здатному довезти його тіло до поверхні планети. Ще краще, якщо апарат якимось чином буде підтримувати потрібну температуру і захистить труп від космічного випромінювання. 

Другий важливий фактор - це час, який мікробам доведеться провести в дорозі. Мікроорганізми можуть виживати протягом тисяч років в космосі, але всьому є межа. Якщо число проведених в міжзоряному просторі років буде обчислюватися мільйонами, як у випадку подорожі до сусідньої Проксіми Центавра, то шанси на виживання мікроорганізмів стають дуже малі - всьому виною космічне випромінювання. Однак за умови наявності радіаційного захисту якась бактерія цілком може зберегти життєздатність.